کاهش بی سابقه تولید ناخالص داخلی آمریکا؛ آیا رکود اقتصادی در راه است؟

یک پیش بینی اقتصادی جدید نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی ایالات متحده ممکن است با سریع ترین نرخ از زمان تعطیلی های ناشی از همه گیری کاهش یابد. بر اساس مدل پیش بینی بانک مرکزی آتلانتا، اقتصاد آمریکا در سه ماهه نخست سال با کاهش ۲.۸ درصدی مواجه خواهد شد، که اختلاف چشمگیری با پیش بینی ماه گذشته دارد. پیش تر انتظار می رفت که اقتصاد این کشور در همین بازه زمانی رشد حدود ۴ درصدی را تجربه کند.
در حالی که مدل های پیش بینی اقتصادی ممکن است نوسان داشته باشند، شاخص های اقتصادی متعددی نیز کاهش رشد را تأیید می کنند. این شرایط می تواند پیامدهای گسترده ای بر بازارهای مالی، از جمله بازارهای ارز دیجیتال، داشته باشد. در صورتی که بحران نقدینگی جهانی تشدید شود و تنش های ژئوپلیتیکی افزایش یابند، ممکن است این وضعیت بدتر نیز بشود.
برخی تحلیل گران کاهش تولید ناخالص داخلی را نشانه ای از رکود اقتصادی ناشی از سیاست های رئیس جمهور پیشین آمریکا می دانند. از زمان سقوط شدید ۳۲.۹ درصدی اقتصاد آمریکا در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰، چنین افتی در رشد اقتصادی مشاهده نشده بود. یکی از دلایل احتمالی این کاهش، افزایش بی سابقه کسری تراز تجاری آمریکا در ماه ژانویه است که به ۱۵۳ میلیارد دلار رسیده است. این میزان کسری، ۲۵.۶ درصد بیشتر از ماه قبل بوده و احتمالاً نتیجه واردات گسترده شرکت ها پیش از اجرای تعرفه های جدید بوده است.
شاخص اعتماد مصرف کنندگان نیز در ماه فوریه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بر اساس نظرسنجی منتشرشده در تاریخ ۲۵ فوریه، این شاخص از ۱۰۵.۳ به ۹۸.۳ واحد رسید که بزرگ ترین کاهش ماهانه از اوت ۲۰۲۱ تاکنون محسوب می شود. همچنین میزان هزینه های مصرف کنندگان در ماه ژانویه ۰.۲ درصد افت داشته است. در همین حال، یکی از سرمایه گذاران مشهور معتقد است که سیاست های تعرفه ای رئیس جمهور پیشین می تواند به افزایش تورم و فشار اقتصادی بر مصرف کنندگان منجر شود.
همچنین بخوانید: هکرهای بای بیت پول شویی دارایی های سرقت شده را سرعت بخشیدند
شرایط اقتصاد کلان یکی از عوامل کاهش اخیر قیمت ارزهای دیجیتال به شمار می رود. در دو هفته گذشته، بیت کوین ۱۰.۲ درصد و اتر ۲۱.۶ درصد از ارزش خود را از دست داده اند. با وجود وعده های رئیس جمهور پیشین مبنی بر تبدیل ایالات متحده به قطب جهانی ارز دیجیتال و ایجاد یک ذخیره راهبردی برای این حوزه، ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال از زمان آغاز ریاست جمهوری او بیش از ۶۷۰ میلیارد دلار کاهش یافته است.
با این حال، تمام مدل های اقتصادی پیش بینی مشابهی ارائه نمی دهند. مدل بانک مرکزی نیویورک در تازه ترین به روزرسانی خود پیش بینی کرده که تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه نخست سال ۲.۹ درصد رشد خواهد داشت. همچنین، مدل بانک مرکزی دالاس افزایش ۲.۴ درصدی را برای این بازه زمانی برآورد کرده است. مدل پیش بینی بانک مرکزی آتلانتا، روشی مشابه اداره تحلیل اقتصادی ایالات متحده در برآورد تغییرات تولید ناخالص داخلی دارد، در حالی که مدل نیویورک از روش های آماری خاصی برای تحلیل گسترده تر داده ها بهره می برد. از سوی دیگر، مدل بانک مرکزی دالاس بیشتر به داده های ایالتی متکی است تا چشم انداز دقیق تری از روند رشد اقتصادی ارائه دهد.
همچنین بخوانید: افزایش قیمت بیت کوین و اتریوم؛ بازار ارزهای دیجیتال جان تازه گرفت
منبع: کوین تلگراف